We hebben op 10 november drie Mantelzorg Awards 2017 uitgereikt, en wel aan:

Yvonne Faber uit Hoogerheide die als casemanager dementie een grote steun is voor Esther van Tilborg-Muller en haar moeder. Yvonne weet heel goed aan te sluiten bij de culturele achtergrond van het gezin.

Karin Schroder die als Ambtenaar jeugdzorg bij de gemeente Losser, Marieke Grote Beverborg enorm heeft geholpen door de zorg zo te helpen inrichten dat haar kinderen met autisme thuis kunnen blijven wonen en zich zo goed mogelijk verder kunnen ontwikkelen.

Marjolijn Bruurs mede oprichter van het platform Mantelzorgelijk.nl, waar mantelzorgers zoals Agnes Ooms elkaar kunnen vinden om tips en ervaringsverhalen met elkaar te delen.

Nieuwsgiering naar de verhalen van de awards winnaars of finalisten? Bekijk ze hieronder.

AAD ADMIRAAL

Aad Admiraal is genomineerd door de zussen Christl en Joyce. Aad is een buurman in de flat van hun moeder met Alzheimer. Aad heeft een ‘bellijn’ voor meerdere mensen in de flat. Dit zijn allemaal alleenstaande ouderen, die nog zelfstandig wonen. De afspraak is dat ook de moeder van Christl en Joyce iedere ochtend om 9.00 uur met Aad belt en de telefoon drie keer laat overgaan, daarna hangt ze op. Op die manier weet Aad dat ze in orde is en er niets aan de hand is. Als ze niet belt gaat hij poolshoogte nemen. “Omdat wij als dochters ver weg wonen, is dit voor ons een veilig idee. Als we bijvoorbeeld met mijn moeder bellen en ze neemt niet op, nemen we contact op met Aad die dan even gaat kijken. Ook als mijn moeder het even niet meer weet, staat Aad voor haar klaar, terwijl hij zelf ook fysieke beperkingen heeft.” “Zonder Aad zou de zorg om onze moeder veel groter zijn, we voelen ons echt heel erg door Aad geholpen.”


 

MARIELLE SCHREIJ

Marielle Schreij uit Veere was thuiszorgmedewerker bij ZorgThuis en persoonlijk begeleider van  mevrouw Vogelaar. Jaap Vogelaar (81) heeft Marielle genomineerd wegens haar enorme betrokkenheid bij zijn vrouw, maar zeker ook bij hem. 

Jaap zegt over Marielle: “Mijn vrouw kreeg 6 jaar geleden een groot herseninfarct en is behoorlijk beperkt. Ik zorg thuis voor haar samen met hulp van ZorgThuis. Marielle werd onze persoonlijke begeleider en stond altijd klaar. Zij werd mijn steun en toeverlaat.

Marielle hielp in de enorme wirwar van alle zorg. Zelfs op haar vrije dag hielp ze mij met al het geregel bij een ziekenhuisopname voor mijn vrouw. Ze kwam batterijen voor onze noodknop brengen, altijd een extra belangstellend telefoontje als er iets was. Ook met onze dochter had ze steeds goed en regelmatig contact.

Ze was er verschillende keren bij, om mij de weg te wijzen, om een goede opname voor mijn vrouw in één van de kleinschalige woonvormen hier in Zeeland te regelen. Tijdens deze opnamen bleef Marielle contact met mij houden, dat gaf mij een erg veilig gevoel. Maar ook wetende dat ik haar altijd kon bellen gaf enorme rust. Want ik kon altijd op haar terugvallen, zelfs 's avonds of 's nachts.

Marielle is gestopt bij ZorgThuis maar ook nu ze elders werkt, hebben we nog regelmatig contact. Die betrokkenheid is onbetaalbaar.”


 

BERT VAN OOSTENBRUGGE

Marianne heeft Bert uit Rotterdam genomineerd. Bert is maatschappelijk werker in Rotterdam-Zuid voor Dock. Hij begeleidt o.a. een groep mantelzorgers. Deze groep komt 1 keer per maand bijeen in Rotterdam-Vreewijk. Bert is geen moeite te veel. Hij helpt werkelijk iedereen die hem om hulp vraagt of geeft suggesties als hij denkt dat iemand die nodig heeft. Hij weet altijd wel een oplossing voor problemen te bedenken. Hij is heel praktisch en oplossingsgericht. Je kunt altijd een beroep op hem doen.een keer per week houdt hij mantelzorg spreekuur. Het is echt fantastisch zoals hij voor mensen klaarstaat. Hij is zeer betrokken. Marianne over Bert: “Ik zie hem elke maand in de groep en dan heb ik veel steun aan hem.”


 

YVONNE FABER

Yvonne Faber uit Woensdrecht is casemanager dementie voor de vader van Esther van Tilborg. Esther nomineerde Yvonne omdat zij fantastisch aanvoelt wat haar vader en moeder prettig vinden. Esther: “In onze Indische cultuur is eten vooral samenzijn en dus altijd erg belangrijk. Yvonne heeft oog voor die Indische cultuur, ze schuift altijd aan als ze bij mijn ouders komt. Mijn vader komt dan ook met meer gemak aan tafel, het is alsof Yvonne bij mijn vader iets in beweging brengt. Mijn moeder voelt zich op die manier het fijnst: als er iemand mee-eet. Dan weet ik ook dat mijn moeder die persoon vertrouwt en graag mag.” “Ik zie ook hoe vooral mijn moeder ervan op knapt, omdat ze bij Yvonne al haar zorgen kwijt kan. Goed luisteren, de tijd nemen en niet afdoen met snelle oplossingen, daarin zit het gewoon. Yvonne is gewoon SUPER voor mijn ouders. Ze snapt het gewoon! Voor mij geeft het een enorme rust om te zien dat mijn moeder zo goed begrepen wordt.”


 

KARIN SCHRODER

Karin uit Losser is genomineerd door Marieke omdat ze zo betrokken is bij haar gezin. Volgens Marieke is ze een uitzondering bij de ambtenaren die bij de gemeente werken. Ze is heel betrokken bij de gezinnen en kijkt wat er nodig is. Ze heeft een goed inzicht in wat een gezin wel en niet nodig heeft en zal ook niet schromen om uren te minderen als er misbruik gemaakt wordt. Ze is daar rechtvaardig in. Marieke: ” Karin heeft er mede door haar steun voor gezorgd dat wij onze twee kinderen met autisme thuis kunnen opvoeden en het volhouden om dat voor elkaar te krijgen. Mede door haar steun zijn we in staat onze kinderen de mogelijkheid te geven om te groeien en door te groeien ver buiten hun beperkingen! Karin zegt altijd dat het gewoon haar werk is, maar dat is het niet. Ze gaat verder dan anderen. Is meer betrokken. Niks is haar te veel. Ik heb zo’n geluk met haar als ambtenaar.”


 

MONIQUE VAN DOORN

Monique van Doorn uit Bodegraven-Reeuwijk is directeur van ‘Verder door anders’ en genomineerd door medewerker Cristel Nas omdat Cristel gedurende de 3½ van de ziekte van haar man alle ruimte kreeg om werk met mantelzorg te combineren.

Cristel: “Mijn man is onlangs overleden als gevolg van ALS. Gedurende de 3½ jaar van steeds intensievere mantelzorg kreeg ik de mogelijkheid te schuiven met mijn werkuren, het aantal werkuren of takenpakket aan te passen, langdurig zorgverlof op te nemen, en uiteindelijk mijn contract tijdelijk te beëindigen, zodat ik er in de laatste fase helemaal kon zijn voor mijn man. Altijd was er tijd en ruimte voor mijn verhaal en emoties, soms een confronterende spiegel of noodzakelijke rem als ik het zelf even niet meer helder zag. Het meedenken en de flexibiliteit van Monique hebben ervoor gezorgd dat ik vanaf D-day (dag van de diagnose) mijn werk als een heerlijke afleiding van de zorg en het regelen thuis heb kunnen zien; ik kon gewoon Cristel zijn, en daardoor kon ik, met hulp van alle andere toppers, de mantelzorg beter aan. Het begint natuurlijk met het zelf bespreekbaar maken van de balans werk-mantelzorg, maar ik realiseer me ook dat het nog lang niet vanzelfsprekend is dat werkgevers er op deze manier mee omgaan. Als Monique mij niet deze ruimte had gegeven had ik het nooit zo kunnen doen als ik nu kon doen en graag wilde. Dat is echt zo van waarde.”


 

MARJOLIJN BRUURS

Marjolijn Bruurs uit Gooise Meren is oprichter van de website Mantelzorgelijk.nl en genomineerd door Agnes Ooms. Deze website biedt een podium waarop mantelzorgers elkaar vinden en tips en ervaringsverhalen delen. Agnes zegt hierover: “Het delen van de ervaringen met mijn vader met Alzheimer was voor mij heel waardevol. Ik heb hierover mogen bloggen op de website. De reacties van anderen op mijn verhalen en de herkenning in de verhalen van anderen gaven mij steun. Delen helpt. “Marjolijn heeft naast haar eigen drukke bestaan (mantelzorg voor vader met Alzheimer, gezin en eigen bedrijf) altijd oog voor de ander. Ze heeft mij naast het geven van een podium om mijn verhalen te delen, altijd persoonlijk gesteund via e-mail of chat. Marjolijn zit voor altijd in mijn hart.”


 

J. BROUWER & N. WOLVEN

Jeroen Brouwer en Nick Wolven uit Heiloo zijn sportschoolmedewerkers die via de Edwin van de Sar Foundation zijn opgeleid tot het begeleiden van mensen met NAH. Ze begeleiden de echtgenoot van Linda Schouffoer. Linda nomineerde Jeroen en Nick omdat beiden haar man (met NAH) op een bijzondere en persoonlijke manier begeleiden. Linda zegt over hen: “Ze zijn als een warm bad, voor mijn man maar zeker ook voor mij!” “Bewegen, maar voornamelijk het denken, de moeheid en het niet zelf meer kunnen bedenken hoe apparaten werken, het is een blijvend probleem voor mijn man. Ik was erg bang voor blessures en kwetsuren, omdat hij niet weet wat goed is en wat zijn grenzen zijn. Jeroen en Nick hebben dat enorm opgevangen.” “Het geeft mij ook enorme rust hoe ze op een respectvolle, geduldige manier rekening houden met de beperkingen van mijn man. Die mede-menselijkheid die Jeroen en Nick laten zien en vooral telkens naar mogelijkheden zoeken, dat is echt een voorbeeld voor velen.”


 

JOKE VERMEER

Joke uit Geldrop-Mierlo is vrijwilliger voor de moeder van Karin van Leeuwen. De moeder van Karin wordt heel onrustig als ze alleen is, daarom is er iedere avond een van de kinderen bij haar. Maar dan zijn er nog vele uren waarop ze alleen is en die ze als kinderen niet kunnen vullen en waar ze zich wel zorgen over maakten. Tot ze in contact kwamen met Joke Vermeer. Karin over Joke: “Joke is twee keer per week een hele middag bij mijn dementerende moeder en ze onderneemt allerlei leuke dingen met haar. Af en toe komt zelfs haar partner mee en nemen ze samen mijn moeder mee naar een concert bijvoorbeeld. “Als we op vakantie gaan komt Joke extra, kookt met onze moeder en brengt haar naar bed. Zo kunnen we toch nog op vakantie.” “Ook voor ons biedt Joke altijd een luisterend oor en ze geeft ons advies en steun. Zo iemand verdient een lintje, want zonder haar hulp zou mijn moeder al niet meer thuis kunnen wonen.”


 

WIES VAN DEN NIEUWENDIJK

Wies uit Boskoop is genomineerd door Marijke en Anneke, allebei ouder van een kind met een psychische ziekte. Wies is groepsleider van de Ypsilonregio Alphen aan den Rijn en Gouda. Ze is als zodanig een directe steun voor de familieleden van mensen met een psychische stoornis en indirect dus ook een steun voor deze mensen zelf. Ze is al 20 jaar actief. En dat is best intensief en zwaar, want het gaat om moeilijke problematiek. Zij doet dit met een geweldige inzet en heeft hier een volledige dagtaak aan en soms zelfs meer dan dat. Marijke en Anneke zeggen allebei over Wies: “We gunnen het haar dat zij een blijk van waardering hiervoor krijgt in de vorm van deze awardverkiezing. We vinden het bijzonder dat iemand naast zijn eigen zorg zo kan zorgen voor een ander, ze is namelijk zelf moeder van een zoon met een kwetsbaarheid voor psychoses.” “Ze begeleidde onze lotgenotengroep van ouders met psychisch zieke kinderen. Het is een geweldig warm mens. Ze betekent zoveel voor ons als ouders. Maar ook de professionele hulpverlening kan rekenen op haar hulp en ze deelt graag haar kennis.”


 

De Mantelzorg Awards is powered by Vote Company, de specialist in het organiseren van verkiezingen.

Om deze website ten volle te benutten dient u cookies te accepteren - toon details