In 2016 bedachten Annette Stekelenburg, Marjo Brouns en Cora Postema dat het goed zou zijn om voorbeelden te laten zien waarin mantelzorgers vertellen door wie ze zich geholpen voelen. Zij zijn zelf mantelzorger en ervaren dat er veel voor mantelzorgers bedacht wordt om hen te ontlasten, maar dat echte steun vaak in hele kleine dingen zit. Zo ontstonden de Mantelzorg Awards als waardering voor mensen die het mantelzorgers mogelijk maken te leven met mantelzorg. Waardering door de mantelzorgers zelf, omdat zij het beste weten wat hen helpt. 

Het doel is mensen te helpen zich meer bewust te worden van hun eigen behoeften als mantelzorger en om hier uiting aan te geven. We willen daarmee ook de mensen om hen heen en instanties stimuleren om te vragen naar wat iemand nodig heeft in plaats van dat voor een mantelzorger in te vullen.

De initiatiefnemers vonden veel steun voor hun idee, waarop het ministerie van VWS besloot er subsidie aan te geven om realisatie mogelijk te maken. 

Nominatieperiode
Van 4 september tot en met 8 oktober 2017 kunnen mantelzorgers nominaties indienen. Daarna zal de vakjury 10 finalisten selecteren die vanaf 17 oktober mogen strijden om de Mantelzorg Awards. Deze 10 finalisten worden op 11 oktober bekend gemaakt via de website, per nieuwsbrief en via Facebook en Twitter.

Stemperiode
Er kan van 17 oktober tot en met 31 oktober 2017 gestemd worden op de 10 finalisten. Stemmen kan heel eenvoudig. Vanaf 17 oktober zullen alle finalisten op de homepagina worden gepresenteerd en kan je door op jouw favoriet te klikken meteen je stem uitbrengen. Je ontvangt daarna nog een bevestigingsmail waarmee je jouw stem moet bevestigen.

Verkiezingsuitslag
​De 3 finalisten met de meeste bevestigde stemmen ontvangen op 10 november 2017 een prachtige Mantelzorg Award.

Gratis promotiemateriaal
Laat jouw familie, vrienden en kennissen weten dat jouw beste steun genomineerd is en roep iedereen op om vanaf 17 oktober 2017 te stemmen. Maak daarbij gebruik van de banners die beschikbaar zijn.

De Mantelzorg Awards is powered by Vote Company, de specialist in het organiseren van verkiezingen.